Завантаження

Офіційна назва – Угорщина

Столиця – Будапешт

Населення
Населення Угорщини складає 10610 тис. чол., з яких частка угорців становить 98,5 %. Крім того у країні проживають німці, цигани, словаки, хорвати, румуни, серби, росіяни, українці та ін.

Мова
Угорська (державна), багато угорців знають одну з іноземних мов – англійську, німецьку, російську.

Релігія
За віросповіданням переважають католики – 68 %, в тому числі греко-католики – 3 %, і протестанти – 25 %.

Географія
Угорщина – держава в Центрально-Східній Європі. Межує зі Словаччиною на півночі, Україною – на північному сході, Румунією – на південному сході, Сербією та Хорватією – на півдні, Словенією – на південному заході і Австрією – на заході. Угорщина розташована в північній частині Середньодунайського басейну, замкненого на заході Альпами, на півночі, сході та південному сході – Карпатами. Більша частина території Угорщини зайнята рівнинами і горбистими ділянками. Площа Угорщини – 93,030 тис. км

Клімат
Клімат Угорщини помірно-континентальний. У південних районах проявляються типові середземноморські риси (довге літо і мяка зима), на сході – континентальні (вітряні холодні зими і жарке сухе літо), а на заході – атлантичні (дуже спекотне літо, короткі і мякі зими). Середня температура липня складає +24,7оС, а найхолоднішого місяця січня +4,1оС. Опадів випадає до 450-900 мм в рік.Визначальний вплив на формування клімату має розташування країни всередині гірської дуги Карпат.

Валюта
Офіційна грошова одиниця – форинт (100 філлерів). 1 Євро = 260 угорських форинтів. Обмін валют здійснюється тільки в офіційних обмінних пунктах. Банки працюють по буднях з 8:00 до 16:00, по суботах і неділях відкрито лише кілька філій. Крім того, у містах є безліч банкоматів і обмінних пунктів. Також цілодобово валюту можна обміняти в готелях, а серед тижня – і в бюро подорожей.

Магазини
У Будапешті продуктові магазини і торгові центри звичайно відкриті з 07:00 до 19:00 з понеділка по пятницю, у суботу – з 07:00 до 13:00. По неділях до 14:00 відкриті тільки деякі великі супермаркети. Магазини одягу й інших споживчих товарів працюють з 10:00 до 18:00 у будні, по суботах – з 09:00 до 13:00. Супермаркети, що розташовані поблизу важливих транспортних шляхів можуть працювати і довше.

Чайові
В угорських ресторанах у ціни меню не включається обслуговування, тому, як правило, на чай дають 10-20% від загальної суми. Теж саме відноситься до перукарень, косметичних салонів, таксі й інших видів послуг.

Транспорт
В Угорщині хороша система громадського транспорту, що включає в себе метро, автобуси, трамваї і таксі. Квиток краще купувати заздалегідь на станціях метро і в газетних кіосках. Квиток слід предявити при посадці в автобус або трамвай або при вході на станціях метро. У громадському транспорті працюють контролери. Можна придбати квиток на один день або на три дні. Автобуси і трамваї працюють з 5 ранку до 23 вечора. На деяких важливих маршрутах – всю ніч. Карту маршрутів нічних автобусів можна знайти на станціях метро. Угорські таксі мають номерний знак жовтого кольору й табличку taxi. Вартість проїзду за кілометр вивішена на дверному склі або на приладовій дошці. Також є можливість взяти автомобіль в оренду (особам від 21 року), при умові місцепроживання на території Угорщини (наприклад, у готелі) та наявності прав і кредитної карти (або під заставу).
Туристам дуже вигідно придбати туристичний проїзний або карту Будапешт, з якими можна три дні безкоштовно їздити на громадському транспорті й відвідувати музеї, при цьому ще одержувати суттєві знижки в магазинах та ресторанах. Карти можна купити в туристичному інфобюро, готелях, бюро подорожей і великих касах громадського транспорту.

Сувеніри
Характерними угорськими сувенірами є порцеляна ручного розпису, кришталь, мереживо, вишивка, чорна кераміка (керамічні глеки-кухлі у вигляді пастушків), рукодільні ткацькі вироби, біло-сині набивні тканини, різьблені деревяні вироби. Хорошим подарунком буде угорський червоний перець паприка, а також алкогольні напої – фруктова горілка палинка, токайське вино та гіркий лікер на травах.

Національна кухня
Угорська національна кухня має свою характерну особливість, завдяки чому її не можливо не впізнати. Тут домінують дуже ситні страви, які готуються, як правило, з використанням червоної меленої паприки, ріпчастої цибулі, помідорів і зеленого солодкого перцю. Це, насамперед, знаменитий угорський суп-гуляш, курка-паприкаш з галушками і, звичайно, голубці з квашеної капусти. З мяса традиційно використовують свинину. Проте, з часом стали більше вживати рибу, курей. Специфічними першими стравами є вуха і курячий суп. Серед борошняних виробів популярна локшина із сиром, сметаною і шкварками (турош чуса), а також ретеш – рулет з тонкого тосту з вишневою, яблучною, маковою начинкою. Величезною популярністю користується відоме у всьому світі угорське токайське вино. Найбільш цінним його різновидом є Токай асу.

Надіслати запит

Відправити запит на путівку:

ГАРЯЧІ авіатури зі Львова, Києва та інших міст України
Мінімальні ціни на тури з вильотом в найближчі кілька днів на 1 особу в двомісному номері.

Підібрати тур

Підпишіться на розсилку!